Istnieje wiele przypraw, które mogą nie tylko poprawiać smak naszych potraw, ale też wspierać nas w walce o zdrowie. Jedną z nich jest czarnuszka, której niewielkie nasionka mogą w wielkim stopniu wpływać na ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na ten temat?
Jak działa na nasz organizm czarnuszka?
Nasiona czarnuszki to uniwersalny lek na wiele przypadłości oraz przyprawa o wyjątkowej wartości odżywczej. Saponiny, fitosterole, kwasy tłuszczowe i białka – oto wybrane substancje, jakie można znaleźć w nasionach tej przyprawy. Czarnuszka będzie jednocześnie wspierała nasz organizm witaminami (m.in. witaminą A i witaminami z grupy B), dostarczy nam też wielu ważnych dla zdrowia składników mineralnych (m.in. potasu, żelaza, magnezu, cynku i selenu). Dzięki temu czarnuszka może wspierać nas w walce z bakteriami, infekcjami grzybiczymi oraz stanami zapalnymi, jest jednocześnie rewelacyjnym wsparciem dla każdego, kto chce wspierać swój układ odpornościowy. Zdrowa dieta z takim dodatkiem ułatwia jednocześnie walkę z nadciśnieniem i zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu, chroni nas tym samym przed udarem i zawałem.
Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa, a lista dań, w których może się ona pojawić, jest bardzo długa. Sięganie po czarnuszkę zalecają nam liczne przepisy na domowe wypieki (np. chrupiące bułeczki czy zdrowe chleby), z jej obecnością można się też spotkać w przepisach na marynowane warzywa oraz grillowane mięsa. Czarnuszka pasuje też do serów i dań warzywnych, a możliwości włączenia jej do swego menu są bardzo szerokie.
Czarnuszka i jej kosmetyczne właściwości
Czarnuszka to nie tylko przyprawa, ale i naturalny kosmetyk, który może nam pomagać w utrzymaniu skóry oraz włosów w dobrej formie. Olej z czarnuszki to świetne wsparcie w walce z trądzikiem oraz skuteczny środek przeciwzmarszczkowy, to również cenne wsparcie dla tych, którzy chcą możliwie jak najlepiej pielęgnować przetłuszczającą się cerę. Czarnuszka może stać się również cennym składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji włosów. Tu warto docenić jej nawilżające i przeciwgrzybicze właściwości, dzięki którym mocne włosy i zdrowym połysku przestaną być dla nas tylko marzeniem.
Czarnuszka to wyjątkowy dar natury, z którego mocy możemy korzystać na wiele sposobów. Mniej problemów z wyglądem, silniejszy organizm i skuteczna ochrona przed wieloma chorobami – oto podstawowe korzyści, jakie przyniesie nam zdrowa dieta z takim niepozornym dodatkiem.