Nasiona chia to jeden z cenniejszych dodatków do diety, dzięki któremu walka o utrzymanie dobrej formy stanie się łatwiejszym zadaniem dla każdego z nas. W jaki sposób ten dodatek może wpłynąć na nasze zdrowie? Dlaczego warto sięgać po niego regularnie?
Zdrowa dieta, w której zaczną się pojawiać nasiona chia, może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Nasiona szałwii hiszpańskiej to tzw. superfood, a więc produkt, który ma wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Nasiona chia pęcznieją w żołądku, dzięki czemu zapewniają nam na dłużej uczucie sytości. Dzięki temu szałwia hiszpańska może nam ułatwić odchudzanie, a jednocześnie – pomóc w dostarczeniu do organizmu wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B. W nasionach szałwii hiszpańskiej można też znaleźć wiele silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu jesteśmy skuteczniej chronieni przed skutkami szkodliwej działalności wolnych rodników. Nasiona chia są też doskonałym źródłem roślinnego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W nasionach chia nie brak też składników mineralnych, dzięki którym nasze kości stają się mocniejsze, a jako roślinne źródło wapnia, zajmuje ważne miejsce w diecie wegańskiej. Nasiona szałwii hiszpańskiej odgrywają też istotną rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2 – groźnej choroby, która stała się jednym z największych wyzwań dla współczesnej medycyny. Jak włączyć nasiona chia do codziennej diety? Najlepiej przygotować pyszne koktajle!
Koktajl z orzechami włoskimi i nasionami chia
Do przygotowania tego pożywnego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: na koktajl – 1 banan, 120 g jeżyn, mielony cynamon, 160 ml mleka migdałowego; na jogurt z chia – 4 łyżki nasion chia, 230 ml mleka migdałowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka miąższu z laski wanilii, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego; ponadto – 1 jabłko, 16 połówek orzechów włoskich, jeżyny do przybrania, glukoza.
Przygotowanie – dzień wcześniej obieramy banana, kroimy w kawałki i wkładamy do zamrażalki. Natomiast na jogurt z chia należy wymieszać wszystkie składniki (nasiona chia, mleko migdałowe, cynamon, miąższ z laski wanilii, jogurt naturalny), przekładamy do 2 słoików po dżemie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Znów z zamrażarki wyjmujemy banana i miksujemy go z jeżynami i mlekiem migdałowym na kremową masę, doprawiamy cynamonem. Następnie wykładamy na jogurt z chia. Dalej chłodzimy. Znów jabłko myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni. Jeżyny do przybrania obtaczamy w glukozie. Wyjmujemy z lodówki słoiki z koktajlem, przybieramy orzechami włoskimi, jeżynami i jabłkiem.