Kto z nas nie słyszał o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach quinoa, aloesu czy jagód acai? Zwane super żywnością (superfood) produkty mają dobry wpływ na zdrowie organizmu – podnoszą odporność, a nawet wspierają leczenie. Czy możemy w polskiej kuchni znaleźć żywność, która ma taki zbawienny wpływ na nasze zdrowie? Może po takie produkty nie musimy udawać się do sklepów z ekologiczną żywnością? Przedstawiamy 6 polskich produktów, które możesz włączyć do swojej diety i cieszyć się zdrowiem.
Czarny bez
Ten pospolity krzew był znany już w starożytności. Z jego owoców przygotowywano leki przeczyszczające, moczopędne i napotne. Przetwory zarówno z jego kwiatów, jak i owoców mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ich spożywanie działa także przeciwbólowo. Zawarte w nich antyoksydanty wychwytują wolne rodniki, co ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów. Jest bogaty w witaminy B2, witaminę C, kwas foliowy, potas oraz fosfor.
Czarna porzeczka
Jest źródłem witaminy C i antyoksydantów. Tradycyjnie stosowana w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Zawarte w nich flawonoidy regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Soczewica
Jest nie tylko niezwykle sycąca, ale również zdrowa. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a także błonnik, fosfor, potas i kwas foliowy. Regularnie spożywana chroni przed miażdżycą i nowotworami oraz poprawia kondycję skóry.
Seler
To niedoceniane polskie warzywo składem i właściwościami przypomina żeń-szeń. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zarówno korzeń, jak i liście są bogate w witaminy i minerały. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i A oraz potasu, wapnia, cynku, fosforu i magnezu. Ma zbawienny wpływ na trawienie, wspiera działanie układu nerwowego i moczowego.
Jagody
Doskonałe źródło witaminy C, A, witamin z grupy B oraz selenu i cynku. Wysoka zawartość antocyjanów sprawia, że jedzenie jagód zalecane jest osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom cholesterolu i zapobiega zakrzepom. Tradycyjnie stosowane są w leczeniu biegunki i innych dolegliwości trawiennych.
Pokrzywa
Znane wszystkim zioło może być nazwane polskim aloesem. Ma działanie oczyszczające, wzmacnia odporność i obniża poziom cukru we krwi. Zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, beta karoten, a także białko, żelazo, magnez, potas, mangan i wapń. Poleca się spożywanie młodych liści pokrzywy w formie surowej lub zblanszowanej. Napar z pokrzywy wykazuje podobne właściwości.
Wzbogacanie codziennej diety ogólnodostępnymi, polskimi produktami może poprawić zdrowie i samopoczucie. Jednocześnie jest tanie i proste, ponieważ składniki te są łatwo dostępne w każdym sklepie. Jedzmy na zdrowie!