Masz je zawsze w swojej kuchni. To naturalni sprzymierzeńcy twojego systemu immunologicznego. Wybraliśmy dla ciebie produkty, których działanie wzmacniające zostało udowodnione naukowo. Włącz je do codziennego menu, a zmniejszysz ryzyko jesienno-zimowych infekcji. Jakie to produkty? Dowiedz się, czytając ten artykuł.
Sok z brzozy
Staropolski napój z brzozy robi furorę już nie tylko wśród zwolenników medycyny naturalnej. Jest popularny głównie w krajach ze srogą zimą, w Norwegii i Rosji. W soku znajdziesz wiele niezbędnych dla odporności składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. W ramach kuracji wzmacniającej pij 1/4 szklanki 2 razy dziennie przez 20 dni.
Zielona herbata
Swoje właściwości wzmacniające zawdzięcza katechinom. Te substancje są w każdej herbacie, ale w zielonej – najwięcej. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie zniszczyć. Dlatego zieloną herbatę zalewaj nie wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze 60-70 st. C.
Kurkuma z pieprzem
Zyskała sławę dzięki swojemu działaniu przeciwnowotworowemu. Zawarta w niej kurkumina wspomaga układ odpornościowy. Kurkumę najlepiej dodawać do potraw wraz z odrobiną pieprzu. W razie przeziębienia zaś przygotuj sobie “złote mleko”. Zmieszaj 100 ml dowolnego soku, łyżkę mielonej kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, łyżeczkę mielonego cynamonu, szczyptę mielonych goździków, łyżkę octu jabłkowego, łyżkę oliwy i łyżkę soku z cytryny. Pij łyżeczkę raz dziennie.
Zimne ziemniaki
Są bogatym źródłem skrobi. I co ciekawe, w zależności od tego, czy jesz je gorące, czy zimne, dostarczają skrobi w łatwo lub trudno przyswajalnej formie. Dla mikroflory jelitowej zdecydowanie lepsza jest skrobia trudnej wchłanialna, czyli oporna. To dzięki niej dobre bakterie mogą się namnażać i wspierać odporność. Jedz zatem ziemniaki, ale zimne. Dobrze smakują pokrojone w kostkę i dodane do sałatki.
Woda kokosowa
Nie pomyl jej z mleczkiem. Pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Zawiera dużo wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminę C i kwas laurynowy występujący w kobiecym mleku. Woda kokosowa działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Czarnuszka
Tę popularną przyprawę wzięli pod lupę naukowcy z Florydy. Podawali ją ochotnikom. Po czterech tygodniach u większości badanych wzrosła liczba komórek odpornościowych nawet o 72 proc. Zauważono też większą aktywność układu immunologicznego. Jeśli chcesz wzmocnić się czarnuszką, dodawaj jej ziarenka do past, twarożków i sałatek albo pij zrobiony z niej olej.