Zdrowie na 6 porady TOP 12 domowych receptur na zwiększenie odporności

TOP 12 domowych receptur na zwiększenie odporności

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na różnego rodzaju infekcje. Oczywiście możemy wzmocnić odporność, sięgając po suplementy, jednak w pierwszej kolejności warto zadbać o zdrową dietę. Prawidłowo skomponowany jadłospis dostarczy nam bogactwa witamin, dzięki czemu nasza odporność wzrośnie, a my rzadziej będziemy chorować. Oto domowe receptury, które pomogą zwiększyć odporność naszego organizmu na infekcje.

Czarny bez

Należy wiedzieć, że substancje zawarte w herbacie z kwiatów (2 łyżki należy zalać filiżanką wrzątku, parzyć przez 12 minut) i w soku z owoców czarnego bzu blokują białka znajdujące się na powierzchni wirusów, a tym samym nie pozwalają im wnikać do organizmu. Roślina posiada też właściwości antybakteryjne i napotne.

Napar z jeżówki purpurowej

Warto wiedzieć, że stymuluje układ immunologiczny, łagodzi kaszel, ułatwia usuwanie wydzieliny, zmniejsza objawy grypy. 15 g korzenia lub 2 łyżeczki ziela należy zalać szklanką gorącej wody, odstawić na 22 minuty, a następnie odcedzić. Należy pić filiżankę 2 razy dziennie.

Sok malinowy

Można śmiało powiedzieć, że wszyscy go uwielbiamy za aromat oraz smak. Dodany do herbaty z lipy działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Czynnikiem wzmacniającym odporność jest duża zawartość witaminy C, dlatego też starajmy się pić pasteryzowany sok z surowych owoców, gdyż w obróbce traci swoją wartość.

Sok z aloesu

Ten wyjątkowy produkt zawiera substancje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wzmacnia odporność. Możemy go kupić lub sami przygotować. Kilka świeżych liści aloesu należy schłodzić w lodówce, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do soku dodać łyżkę miodu. Sok należy przechowywać w lodówce, warto pić łyżkę-dwie dziennie.

Syrop z czosnku

Nie bez powodu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. W sezonie grypowym spożywajmy go na surowo, dodawajmy do sałatek lub przygotujmy z niego syrop: posiekane kilka ząbków należy zalać miodem naturalnym (pół szklanki) lub zasypać 3-4 łyżeczkami cukru. Warto pić łyżeczkę rano i wieczorem.

Olej z wiesiołka

Należy wiedzieć, że zawarta w nim witamina E chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a kwas gamma-linolenowy oraz kwasy z grupy omega-6 wzmacniają układ odpornościowy i tworzą barierę ochronną przed wirusami. Pijmy łyżeczkę oleju dziennie.

Kwas buraczany

Jest polecany przy przeziębieniach, pomocny po leczeniu antybiotykami. Pokrojone buraki (3 kg) należy zalać 4 litrami przegotowanej osolonej wody (1 łyżka na 1 litr wody). Następnie dodać kilka ząbków czosnku, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, kminek, ziele angielskie i 2-3 łyżki soku z kapusty kiszonej. Po 5-7 dniach trzeba zlać kwas do butelek. Warto pić szklankę dziennie.

Syrop miodowo-imbirowy

Posiada działanie bakteriobójcze, chroni przed rozwojem infekcji. W 2, 5 szklance wody gotujemy na małym płomieniu około 1/2 szklanki startego imbiru przez 35 minut. Studzimy, odcedzamy, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i 1 szklankę naturalnego miodu. Pijemy łyżkę dziennie lub dolewamy do herbaty.

 „Złote mleko”

Jest to napój przygotowany z kurkumy o silnym działaniu przeciwzapalnym dzięki obecności kurkuminy. Do 250 ml mleka roślinnego dodajmy łyżeczkę oleju kokosowego, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru, szczyptę cynamonu i pieprzu czarnego. Całość należy wymieszać, podgrzać oraz dosłodzić naturalnym miodem. Warto pić codziennie.

Tran

W przeszłości był zmorą przedszkolaków, obecnie dostępny jest w różnych formach i smakach i polecany także dorosłym, zwłaszcza w naszym klimacie (ze względu na dużą zawartość witaminy D). Najlepszy na wzmocnienia odporności jest olej z wątroby dorsza lub rekina. Pijmy według zaleceń zawartych na opakowaniu.

Żeń-szeń syberyjski

Należy wiedzieć, że jego ekstrakt powstrzymuje namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienie, choroby układu oddechowego i grypę. 2 łyżki korzenia zalewamy 1 szklanką wrzątku, odstawiamy na 50 minut, przecedzamy, pijemy rano i w południe po 100-200 ml naparu. Dostępny jest też korzeń w proszku.

Czystek

Napar przygotowany z tego ziela działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wzmacnia odporność, zmniejsza objawy przeziębienia, wycisza stany zapalne. Wystarczy 1 łyżeczkę ziela zalać filiżanką wrzątku i parzyć przez 12 minut. Czystek kupimy w sklepach zielarskich i aptece, najwyżej ceniony jest ten pochodzący z Krety.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także