Okres jesienno-zimowy to czas, w którym każdy z nas intensywniej myśli o swojej odporności. Szczególnie w ostatnim czasie, kiedy pojawił się tak ciężki koronawirus, którego nikt z nas się nie spodziewał.
Zapewne w głowie wszystkich z nas pojawiło się pytanie, w jaki sposób jestem w stanie pomóc sobie i bliskim, aby uchronić się przed chorobą? Poza lekami, z pomocą przychodzą nam suplementy i naturalne produkty, które możemy znaleźć we własnym domu.
Kurkuma
Oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Warto spożywać ją wraz z dodatkiem pieprzu, jest wtedy przyswajalna znacznie lepiej.
Imbir
Działa przeciwgorączkowo, stymuluje odporność, łagodzi kaszel.
Pyłek pszczeli
Podobnie jak kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, zwiększa odporność.
Miód
Naturalny antybiotyk, który łagodzi bóle gardła i pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych.
Kimchi
Wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami.
Suplementacja witaminy D i C
Witaminę C w okresie jesienno-zimowym powinien spożywać każdy, kto chce mieć pewność, że organizm poradzi sobie z drobnoustrojami. Świetnie wpływa ona na naszą odporność. Z kolei dowiedziono, że witamina D utrzymywana na odpowiednim poziomie pomaga w walce z infekcjami.
W tym trudnym dla nas czasie ważne jest, aby dbać o homeostazę naszego organizmu w każdy możliwy sposób. Dlatego poza niezbędnymi produktami wymienionymi w artykule, warto pamiętać również o wysypianiu się i zachowaniu spokoju ducha. W internecie z łatwością można znaleźć przepisy na napary i herbaty składające się z tych naturalnych dobrodziejstw. Jeżeli znajdziemy dla nich stałe miejsce w naszej diecie oraz ograniczymy stres i zmęczenie, żadna choroba nie będzie nam straszna.
Jak zadbać o odporność? Z pomocą superfoods!
Superfoods, czyli żywność o wyjątkowych dla zdrowia właściwościach, może pomagać nam w walce o zdrowie na wiele sposobów. Takie dodatki do menu można wykorzystywać jako uzupełnienie sałatek lub zup, można też nimi wzbogacać koktajle z warzyw i owoców. Takie połączenie może dać wspaniałe efekty i stać się cennym wsparciem dla naszego zdrowia.
Jakie superfoods można wykorzystać, aby przygotować smaczne koktajle?
Jednym z ciekawszych dodatków, dzięki któremu nasze koktajle staną się bardziej wartościowymi przysmakami, są nasiona chia. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, nie brak w nich też kwasów tłuszczowych oraz wyjątkowo cennych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy. Wartościowym dodatkiem do zdrowych koktajli będzie też olej kokosowy, dzięki któremu można ułatwić sobie odchudzanie, a jednocześnie wspiera on naszą odporność i zapewnia nam dodatkową ochronę przed infekcjami grzybiczymi oraz stanami zapalnymi. Jagody goji są kolejnym dodatkiem, który można wykorzystać w takich napojach. Nie brak w nich witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawniej funkcjonować, a także antyoksydantów, które pomagają nam chronić komórki naszego ciała przed uszkodzeniem. W przypadku osób zestresowanych bardzo dobrze może się sprawdzić peruwiańska maca, z której właściwości bardzo chętnie korzystają też osoby intensywnie ćwiczące.