Chorowanie i nadmierne infekcje są objawem świadczącym o niskiej odporności organizmu. Do organizmu przedostaje się duża ilość drobnoustrojów i bakterii, a w trakcie sezonu chorobowego dochodzą jeszcze różne wirusy. Jak zatem wzmocnić swoją odporność, by chronić się przed infekcjami?
W jaki sposób wzmocnić odporność?
System immunologiczny wymaga specjalnego traktowania. Możesz stosować naturalne i domowe sposoby albo sięgnąć po profesjonalne preparaty. Apteka jest bogata w leki, które mają profilaktycznie zapobiegać chorobom. Wzmocnienie odporności przed sezonem chorobowym jest możliwe. Preparaty, zioła i leki wzmacniające odporność pomagają w walce z wirusami. Niestety również szerzący się covid-19 powoduje różne dolegliwości. Noszenie maseczek powoduje infekcje dróg oddechowych oraz wysuszenie przedostającego się do ust i nosa powietrza. Wzmocnienie odporności może się odbywać za pomocą codziennego spożywania dwóch kapsułek z czarnuszką, która zawiera liczne właściwości lecznicze i witaminy. Mówi się, że czarnuszka zawiera w sobie 200 razy więcej witamin niż czosnek. Wzmocnienie odporności nie musi odbywać się kosztem czasu czy wysiłku, wystarczy zakupić odpowiedni do tego preparat albo samemu go sobie zrobić w domu.
Jak włączyć czarnuszkę do naszego jadłospisu?
Oto w jaki sposób możemy wykorzystać w kuchni i w celach prozdrowotnych czarnuszkę:
1) Przyprawa: należy wiedzieć, że zmielona czarnuszka z powodzeniem zastępuje pieprz, ale w przeciwieństwie do niego nie podrażnia przewodu pokarmowego i nie zakwasza organizmu. Nasionami możemy posypywać chleb przed pieczeniem, zmielone lub utłuczone w moździerzu dodawać do sałatek, kanapek, zup, bigosu, gulaszu, serów i przetworów warzywnych.
2) Nalewka: pół szklanki zmielonych nasion należy zalać szklanką czystej wódki 40% i odstawić na 7 dni. Następnie całość przefiltrować. Stosować zewnętrznie lub do picia.
3) Herbatka: 1 łyżkę zmielonych nasion wystarczy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 20-22 minuty. Po przecedzeniu możemy dodać miód naturalny i pić po pół szklanki 3 razy dziennie. Naparem (bez miodu) możemy przemywać zmiany skórne lub używać do płukania włosów.
4) Olejek: stosuje się zewnętrznie na skórę oraz włosy lub pije po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie. Należy wiedzieć, że olejek z czarnuszki (w ciemnych szklanych butelkach) powinien być: organiczny, tłoczony na zimno i pozbawiony jakichkolwiek dodatków. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
5) Ziołomiód: 1 łyżkę miodu naturalnego należy wymieszać z 1 łyżeczką zmielonych nasion czarnuszki. Taka mikstura działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Możemy ją także nałożyć jako maseczkę na twarz.