Zdrowie na 6 porady,rośliny Zioła, które poprawią smak naszych potraw, a także pomogą nam na różne dolegliwości zdrowotne

Zioła, które poprawią smak naszych potraw, a także pomogą nam na różne dolegliwości zdrowotne

Takie zioła warto mieć w swojej nowoczesnej kuchni oraz domowej apteczce. Poprawią smak naszych potraw oraz pomogą nam przy różnych dolegliwościach zdrowotnych. Oto one:

  • Cząber (na biegunki) – należy wiedzieć, że z powodzeniem zastąpi nam pieprz. Można go polecić do zawiesistych, mięsnych gulaszów czy potraw ze strączków.
  • Czarnuszka (na odporność) – zostawia na języku gorzki, piekący smak. Świetnie sprawdzi się w daniach kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Warto posypywać nią także sałatki lub twaróg.
  • Oregano (na skurcze menstruacyjne) – jest lekko gorzkie, wytrawne. Łączy się z majerankiem, ostrymi przyprawami i czosnkiem.
  • Majeranek (na ból gardła) – to podstawa naszej kuchni. Bez niego tłuste potrawy, a także te z kapusty czy strączków trudno się trawi. Polecany z tymiankiem.
  • Koper (na bóle brzucha) – znany ze słodkawej, lekko anyżowej nuty. Często jest łączony z miętą. Stanowi dobre uzupełnienie zarówno tłustych potraw, jak i sałatek.
  • Natka pietruszki (na oczyszczenie) – idealny dodatek do wielu posiłków. W parze z czosnkiem, majerankiem, estragonem i trybulą.
  • Rozmaryn (na kaszel) – posiada mocny, korzenny smak i charakterystyczny aromat. Komponuje się z tymiankiem, pietruszką, liściem laurowym.
  • Mięta (na nudności) – nadaje potrawom świeży i ostrawy posmak. Pasuje do deserów, sałatek, mięs i gotowanych warzyw. Często łączy się ją z imbirem.
  • Estragon (na trawienie) – jest obowiązkowym składnikiem kuchni francuskiej, zwłaszcza sosów, zup i mięs. Świetnie komponuje się z pietruszką i trybulą.
  • Bazylia (na samopoczucie) – pasuje do pizzy, makaronów, dipów, sałatek i deserów. Lubi się z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem.

Kilka dodatkowych słów o czarnuszce

Chociaż wszystkie wymienione składniki mają niesamowitą moc, to w tym artykule chcielibyśmy poświęcić nieco więcej uwagi wyjątkowej czarnuszce, która naszym zdaniem kryje w sobie niesamowitą moc. 

Czarnuszka to roślina znana od lat ze swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego też warto ją spożywać. Najczęściej stosuje się olej z czarnuszki, który jest łatwo dostępny i może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Nasiona czarnuszki mogą być dodawane do pieczywa, co nadaje lekko ostrego smaku. To także dobry dodatek do różnego rodzaju sałatek czy dań. Czarnuszka ma specyficzny smak, przez co nie każdemu zasmakuje. Jednak można kupić kapsułki z olejem z czarnuszki, które nie mają smaku, dzięki czemu każdy może korzystać z właściwości czarnuszki.

Czarnuszka – dlaczego warto ją stosować?

Olej z czarnuszki stosowany regularnie podnosi odporność organizmu, co pozwoli ci lepiej przejść infekcje, które w okresie jesienno-zimowym często występują. Jednak wymaga to regularnego stosowania, gdyż tylko wtedy możesz czerpać korzyści z oleju. Dziennie należy spożywać łyżeczkę oleju, co jest zdecydowanie wystarczającą ilością. Maksymalna dawka to łyżka oleju z czarnuszki na dobę, jednak warto to podzielić na dwie porcje. Czarnuszka obniża ciśnienie krwi, dlatego nie warto przesadzać z jej ilością. Olej jest pomocny w leczeniu nadciśnienia, jednak tutaj obserwuj swoje ciało. Jeśli zauważysz nadmierne zmęczenie odstaw olej z czarnuszki.

Czarnuszka ceniona jest za swoje właściwości antyhistaminowe, dlatego też jest dobra dla alergików. Regularne jej spożywanie zmniejsza objawy alergii takie jak katar, nieżyt nosa, a także pomaga w leczeniu astmy. Czarnuszka działa podobnie do leków stosowanych w leczeniu astmy, gdyż rozszerza oskrzela. Wiele osób po pewnym czasie stosowania czarnuszki nie musi stosować leków. Jednak ich odstawienie warto skonsultować z lekarzem. Olej z czarnuszki działa również antywirusowo, co sprawdza się przy leczeniu trądziku. Dobrze jest połączyć olej z cynamonem, tworząc tym samym skuteczną maseczkę na trądzik.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także